Tid för studier- tid för jobb

Nu har terminen dragit igång, både för grundskolor, gymnasiet och för högskolor och universitet. Det är bråda tider för oss lärare att ta tag i läroplanerna och utföra det i verkligheten det som står på pappret. Jag älskar när det är ny termin som startar. Det är så mycket förväntningar i luften från eleverna och även från lärarna. Det är något särskilt att undervisa på gymnasiet, där vi ska se till att varje enskild person blir redo för att antingen ta sig vidare till högskola eller universitet eller för att ta ett steg ut i arbetslivet.

Dessvärre är det dock så att i dagens samhälle så finns det inte så många jobb för dem som inte väljer att studera vidare. Det är inte som på min mor o fars tid, där det fanns arbete efter endast ett par år i skolan och trivdes man inte så var det bara att gå vidare till nästa. I dagens samhälle är ett arbete som ger en bra lön samt som man dessutom trivs med få förunnat. Jag uppmanar mina elever att satsa på att gå vidare med högre studier för att ha en bättre chans till ett sådant jobb. Jag vet att många är skoltrötta efter att ha gått 9 år i grundskola och sedan 3 år i gymnasiet, men det kan vara värt att studera 2-3 år till för att få ett bättre arbetsliv.

Nu är det dags att hämta hem sonen från fritids, tänkte ta en sväng ut i skogen sedan och se om det kan finnas lite svamp!

kantareller