Gör vi för mycket björntjänster för våra barn?

Ok, jag kommer sticka ut hakan lite här i detta inlägget och jag ber om ursäkt om jag trampar någon på tårna, men detta är min personliga åsikt efter att ha läst artikeln om Conrad Hiltons utspel på ett flygplan.

Han uppförde sig minst sagt som ett svin, på ren svenska. Och drar sedan in att pappa ska komma och verkställa hans hot.

Detta kommer låta hårt, men för mig är både han och Paris Hilton, riktiga nollor. De är så söndercurlade och kommer troligen aldrig att kunna åstadkomma någonting i livet utan att rida på pappas namn och pengar. De är så vana vid att pappa kommer och löser alla problem de har, vilket han säkert har gjort för att han troligen har dåligt samvete för att han inte har så mycket tid att spendera med sina barn. Så därför får han ge dem gåvor, pengar och använda sitt inflytande för att göra dem “lyckliga” istället.

Ja, jag vet att detta låter väldigt hårt men jag tycker mig även se liknande trender i vanliga skolor också. Föräldrar vill sina barn så väl att de vill göra allt för dem och låter dem aldrig begå egna misstag, eller än hellre ta konsekvenserna av sina egna misstag.

Allt detta är självklart gjort i all välmening och för att man vill göra allt för sina barn, men det resulterar i en björntjänst. Men betyder det att man ska ge en iPhone 6 till en 8-åring? Eller att man som förälder går ner till skolan och skäller ut läraren för att ens barn har fått en hård tillsägelse för att de har betett sig illa i klassrummet? Håller vi på att skapa en hel generation som kommer bli som Paris och Conrad Hilton?

Då undrar jag ju vad som kommer att hända när föräldrarna dör eller inte längre har samma förmåga att soppa undan alla problem för sina barn. Personligen så anser jag att vi ska lära våra barn pengars värde och att man inte kan få allt serverat. Att man får stå för sina misstag och att allt handlande har konsekvenser. Jag menar absolut inte att vi vända ryggen till våra barn när de gjort något fel. Tvärt om, vi ska vara där som stöd och bollplank när de själva får ta tag i sina egna misstag och stå för konsekvenserna.

björntjänst