Skånska Vellinge har Sveriges bästa skola

Kanske går pojken på bilden i Sveriges bästa skola

Skåne har många bra skolor, men vet du vilken som är den bästa? Sveriges bästa skola ligger i Vellinge i Skåne. För tredje året i rad toppar Vellinge kommun listan över Sveriges bästa skola som Lärarförbundet sammanställer. På andra- och tredje plats år 2016 kom Varbergs kommun och Båstad. Vad ligger bakom Vellinges framgång? Enligt Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är ett strategiskt arbete och fokus på skolutveckling två av anledningarna till framgången. När Lärarförbundet utser landets bästa skola utgår de från 13 kriterier. Bland dessa är det allra viktigaste bra och engagerade lärare, uppger Jaara Åstrand. För att detta ska uppnås krävs att lärarna får det erkännande som de är värda, att skolan inte är underbemannad samt att lärarlönerna är rimliga. Hela åtta av tio föräldrar uppger i en enkätstudie att de skulle vara beredda att flytta till en annan kommun eller stadsdel om det betydde att deras barn skulle få bättre skolgång. En kommun som vill öka sitt invånarantal gör alltså klokt i att satsa på skolan.